Wijnand Stomp
Theater Elswout 'Huisje Vol Verhalen'

Het theater is op 11 september officieel geopend door wethouder Ton Rijnberk van Bloemendaal en Mister Anansi. Zie hier het prachtige fotoverslag van Harry van Kesteren:

Jip en Janneke on TOUR

In Jip en Janneke neemt Stomp je mee naar zijn kinder- jaren. Als geen ander weet hij de twee buurtkinderen tot leven te wekken. Een levensgrote Kamishi-bai, Japanse vertelkast, vormt het decor voor een swingende show vol ondeugende kleuterhumor.
Kom ook! Speel, zing en dans mee in deze kleurrijke kleuter jubileum vertelling van kids-comedian Wijnand Stomp.

Vorig seizoen trok hij volle zalen met zijn bewerking van Floddertje, die door de KRO op tv werd uitgezonden. In 2013 werd Wijnand Stomp gekozen tot verteller van het jaar & Pearl of the Dutch Caribbean ‘Art & Literature’.Maakte voor KRO kindertijd de serie 'Verhalen maken met Wijnand Stomp' en een mini documentaire over zijn gehandicapte dochter, "Serinde op dolfijnen reis", Daarnaast is Wijnand Stomp regelmatig te zien met de tv-registratie van zijn theatershow 'Floddertje', een bewerking van het gelijknamige boek van Annie MG Schmidt. Stomp schreef twee boeken en maakte 5 cd's in meer dan 30 theatershows in zijn carrière.

Voor boekingen
PUURee Management & Organisatie
0031 (0)20 - 667 32 00
info@puuree.com
www.puuree.com

Theatermaker
Wijnand Stomp is één van de bekendste theatrale vertellers die Nederland rijk is. AKA Mister Anansi, creëert en speelt voorstellingen waarin zijn kleurrijke afkomst een belangrijke rol speelt. Hij ontleent veel inspiratie aan de Antillen, het land van zijn vader, maar is evenzeer verbonden met de Hollandse aarde, het land van zijn moeder. De verhalen Wijnand Stomp zijn vrolijk, ondeugend en meeslepend. Ze gaan net zo goed over list en bedrog als over kwetsbaarheid en identiteit. Zo maakte Stomp humoristische en tegelijkertijd ontroerende voorstellingen als; Codjo en de Orkaanzee, Lisa en de Gestolen Winter, Mister Anansi en Anansi goes Teevee.
Met humor, aanstekelijke ondeugd en een tikkeltje wijsheid weet Stomp jong en oud te raken. Door zijn soepele, wendbare stem en zijn vermogen moeiteloos van het ene stemmetje in het andere te schieten hebben zijn woorden een sterk beeldend effect.
Stand-up Storytelling
Stand-up Storytelling is de door Wijnand Stomp gecreëerde fysieke mix van vertellen, stand-up comedy, cabaret en muziek. Razendsnel wisselt Stomp van personage en sleurt hij je mee in een stroomversnelling van verhalen. Zonder dat je daar erg in hebt, speelt er een film af in je hoofd. Als de slang van zijn vertelling begint te kronkelen, waan je je even in een andere wereld.

Presentaties
Als basis hiervoor dienen de verhalen uit de Afro-Caribische orale literatuur waaronder, Anansi de spin. Speciaal voor conferenties, festivals, en presentaties maakt Wijnand een op maat gesneden verhaal-act. Met zijn alter-ego als de flamboyante Tante Jewel of Oma Kip weet Wijnand de aandacht van het publiek vast te houden. Warmt hij de zaal op en houdt hij contact met het publiek. Wijnand Stomp is een enthousiaste sfeermaker.

Vertelworkshops
Een verteller brengt met weinig middelen veel teweeg. Naast lichaam en stem is de verbeelding zijn belangrijkste wapen. Wijnand Stomp leert in de workshop wat de fijne kneepjes van de fysieke theatrale speelstijl zijn. Wijnand is bedreven in het doorgeven van zijn kennis en voelt aan welke oefeningen en vertelsels een groep inspireren om samen tot een prachtig verhaal te komen.
Masterclass: switchen tussen personages
Wijnand Stomp ligt in zijn masterclass een tipje van de sluier op en geeft een exclusief kijkje in de Stompkeuken. Voor een live-audience leert hij talentvolle professionele en amateur vertellers of acteurs de fijne kneepjes van zijn persoonlijke speelstijl. Door dynamische transformaties van personages, aan de hand van Anansi verhalen, leert hij de vertellers het verhaal tot leven te wekken. Het publiek kan zo actief meemaken hoe een theatraal verhaal zich ontwikkeld in handen van de meester-verteller.


Trainingen & Bedrijfsleven
In zijn trainingen werkt Wijnand Stomp met de inspirerende kracht van Storytelling om mensen bewust te maken hun presentatie mogelijkheden. Wanneer een verhaal met passie, durf en aandacht wordt verteld, komt het pas echt over. Zo zijn leidinggevenden en managers de griots van deze tijd, zij moeten verhalen vertellen om hun mensen te inspireren.

In de meeste orale of mondelinge culturen, veelal in Afrika, heeft het gesproken verhaal een enorme kracht. Het woord is een leeuw, hij vangt je onverwachts. Het vereist van de griots/verhalenvertellers veel geduld en een groot meesterschap om de kracht die van het verhaal uitgaat te beheersen. Hiertoe beschikt hij over een heus arsenaal van spreekwoorden en zegswijzen die "het paard van het spreken zijn". Van sommige griots wordt verteld dat zij zo machtig zijn, dat zij met woorden daken kunnen doen instorten of daken kunnen herstellen. Zij spelen, zingen en spreken dus letterlijk de pannen van het dak.

Wijnand Stomp geeft Storytelling trainingen aan de Baak en Capgemini. Tevens verzorgt hij workshops of een masterclass in theaters of op onderwijsinstellingen.


Andere activiteiten
Stomp schreef en werkte mee aan vier producties van Artisjok/ Nultwintig, jongerentheatergroep uit Amsterdam en speelde mee in vele speciale projecten. Zo had hij, samen met Nelly Freida en Hugo Metsers, een dragende rol in de jubileumvoorstelling van Circus Elleboog in Carré (1999). Maakte coproductie met
Tropentheater in Amsterdam, waarin Stomp samen te zien was met de zangeres Izaline Calister. Daarnaast verzorgt Stomp regelmatig presentaties bij evenementen.


Curriculum Vitea: Wijnand Alexander Stomp
Wijnand Stomp is één van de bekendste theatrale vertellers die Nederland rijk is. Ook bekened als Mister Anansi creëert en speelt hij voorstellingen waarin zijn kleurrijke afkomst een belangrijke rol speelt. Hij ontleent veel inspiratie aan de Antillen, het land van zijn vader, maar is evenzeer verbonden met de Hollandse aarde, het land van zijn moeder. Stomp is een fysieke verhalenverteller die als geen ander met passie en zijn theatrale vertelstijl jong en oud al meer dan 25 jaar weet te boeien.
De wereld verhalen van Wijnand Stomp zijn vrolijk, ondeugend en meeslepend. Ze gaan net zo goed over list en bedrog als over kwetsbaarheid en identiteit. Zo maakte Stomp humoristische en tegelijkertijd ontroerende voorstellingen.
Met humor, aanstekelijke ondeugd en een tikkeltje wijsheid weet Stomp jong en oud te raken. Door zijn soepele, wendbare stem en zijn vermogen moeiteloos van het ene stemmetje in het andere te schieten hebben zijn woorden een sterk beeldend effect. Stomp noemt het ook wel Stand-up Storytelling, een fysieke mix van vertellen, stand-up comedy, cabaret en muziek. Razendsnel wisselt Stomp van personage en sleurt hij je mee in een stroomversnelling van verhalen. Zonder dat je daar erg in hebt, speelt er zich een film af in je hoofd. Als de slang van zijn vertelling begint te kronkelen, waan je je even in een andere wereld.

Afgelopen jaren 25 jaar was hij de artistieke motor van het Haarlemse verhalenbedrijf Kalebas Produkties. Waarmee hij van wereld verhalen theatrale vertelvoorstelling creëerde. Mede door zijn inzet is Kalebas in drie keer opgenomen in het Kunstenplan en heeft hij Kalebas doen uitgroeien tot een volwaardig jeugdtheater gezelschap. Stomp maakte en speelde in meer dan 20 voorstellingen, waarvan hij de meeste zelf schreef of bewerkte.

Stomp werkte samen met Griekse, Surinaamse, Antilliaanse, Perzische, Hollandse, Hindoestaanse, Afghaanse, Indiase verhalen makers. Stomp is inmiddels niet meer weg te denken uit het Nederlandse en Internationale theatercircuit.
Op televisie was hij o.a. te zien in Klokhuis, Telekids, presenteerde Uit je dak van de AVRO (in het kader van Uitmarkt - Amsterdam) en in mei 2001 was hij te gast in De Stoel van Rick Felderhof /NCRV. Presenteerde de opening van de Nederlandse jeugdtheaterdagen 2005, CliniClowns Kindergala 2006 uitgezonden door de AVRO en werkte als presentator voor radio Haarlem105. Was te gast in diverse radio programma’s als Nachtegiel van Giel Beelen en Casa Luna en Cappuccino van de NCRV. Stomp is één van de jaarlijks terugkerende presentator van Dunya festival en Mundial festival.

Internationaal:
Met zijn theatrale verhalen trad Stomp op in Nederlandse Antillen, Aruba, Suriname en Ghana. In Groot-Brittannië vertelde hij Anansi verhalen in het kader van een project voor slachtoffers van de Tsunami onder de naam; The Soul of It. Hiermee stond hij in Wycombe Swan Theatre en Canterbury Marlowe Theatre. In 2007 bezocht Stomp China, waar hij in Shanghai Anansi verhalen vertelde voor de Nederlandse vereniging en de Shanghai American International School.


Geboren
Leiden, 4-12-1958.
Tot zijn 12de jaar opgegroeid op Curaçao, Nederlandse Antillen.
Woont en werkt sinds 1970 in Nederland.


Opleiding
Maakte de lagere school en middelbare school af in Groningen. Studeerde af aan Middeloo, Mikojel opleiding tot sociaal cultureel werker met als specialisatie drama.
Volgde diverse trainingen op het gebied van circus & theater in binnen en buiten land.


Publicaties
Maakte vier verhalen cd.’s en schreef in 1997 het prentenboek ‘Lisa en de Bruine Prins’ uit gegeven bij uitgeverij Sjaloom in Amsterdam.

Radio & TV
Op televisie was hij o.a. te zien in Klokhuis, Telekids, presenteerde Uit je dak van de AVRO (in het kader van Uitmarkt - Amsterdam) en in mei 2001 was hij te gast in De Stoel van Rick Felderhof /NCRV. Presenteerde als; de opening van de Nederlandse jeugdtheaterdagen 2005, CliniClowns Kindergala 2006 uitgezonden door de AVRO en werkte als presentator voor radio Haarlem105. Was te gast in diverse radio programma’s als Nachtegiel van Giel Beelen en Casa Luna en Cappuccino van de NCRV.

Internationaal
Diverse tournees naar de Nederlandse Antillen en Aruba 1991/1997/2005/2007
Groot-Brittannië: Anansi verhalen in het kader van “The Soul of It” in
Wycombe, Swan Theatre en Canterbury, Marlowe Theatre. Met zijn theatrale verhalen trad Stomp op in Nederlandse Antillen, Aruba, Suriname, Ghana. In 2007 bezocht Stomp China, waar hij in Shanghai voor de Nederlandse vereniging en de Shanghai American School Anansi verhalen vertelde.


Kalebas Produkties
Wijnand Stomp is mede oprichter van stichting Theatergroep Pruim (1983), in 1997 omgedoopt in Kalebas Produkties. Als artistiek leider was hij verantwoordelijk voor de koers van Kalebas Produkties. Mede door zijn inzet is Kalebas in drie keer opgenomen in het Kunstenplan en heeft hij Kalebas doen uitgroeien tot een volwaardig jeugdtheater gezelschap. Stomp maakte en speelde in meer dan 20 voorstellingen, waarvan hij de meeste zelf schreef of bewerkte. Stomp creëerde een geheel eigen fysieke theatrale vertelstijl en is inmiddels niet meer weg te denken uit het Nederlandse theatercircuit.

Aanbevelingen
Minouche Besters.
Wijnand is een geweldig verhalenverteller, die bruist van de ideeën en plannen waarvoor hij steeds weer allerlei mensen warm weet te krijgen. Een professional en vakidioot, en een plezier om mee te werken


English
The Art of Storytelling
The Daily Herald Sint Maarten (Sint Maarten)
FRIDAY, 03 SEPTEMBER 2010 23:41

by Lucinda Frye
Imagine yourself standing before a seated group of children. Their eyes are on you, mouths hang open slightly. They are listening to your every word. Even the teenagers in the group are hanging on your every word. You are a storyteller.

Your chance to learn the magical art of storytelling from a master in the field has come to St. Maarten. Come, but not gone. If you missed last week’s workshop, don’t fret. The library is planning to make an ongoing series of lessons with Wijnand Stomp. A theatrical storyteller, Stomp uses humour, infectious naughtiness and a touch of sagacity to hold young and old spellbound, riveted to their seats with his folk tales and myths from afar, as well as from the Caribbean. The workshops last week were quite involved; meeting at the library every evening, culminating in a performance at the Cultural Centre. The next sessions are due in a few months time and, with interest, may extend throughout the next three years. Contact the library for information.

Storytelling is oral tradition, not only speaking but also gestures and expressions. Through the art of storytelling, cultural values are passed on, but also the listeners are entertained, educated, and taught moral values. Crucial elements of stories and storytelling include plot, characters and narrative point of view. Some storytellers tell stories from their own imagination. Other stories have been gathered, sometimes adapted from books and other storytellers. Folklore stories such as myths, epics, legends, and fables continue to be favourites.

EVER SINCE ancient times, storytelling has been a way of passing on the traditions and beliefs of a particular society from one generation to the next. Of particular interest to our culture are the stories originating from Africa. Those ancient tales were, and still are, told and retold under the shade of a tree or around a village campfire, passing on the history, philosophy, and moral laws of the people. African culture is rich with many stories, songs, poems, and religious and tribal customs due to the diversity of people living on the vast continent. Entire complex cultures have been carried down through the centuries by the spoken word.

Now-a-days stories can be told in the same way, or in a theatre, during a tour bus, or anywhere else for that matter. One of the subjects which play a prominent role in many stories is animals. Especially in Africa, animals played a prominent role in people’s daily thoughts, conversations, and oral literature, due to the fact that the people lived in close proximity to the wild animals that shared their land. In many of these tales, Africans attributed human feelings and desires to particular animals, and even derived ethical ideals from their behaviour.

THE SPIDER is commonly found in many African stories and myths. The spider was depicted as a great hero in many African folktales. He was extremely cunning and was capable of overcoming every plot. In West Africa, where the spider is called “Anansi,” he was portrayed as the cleverest of animals and often appears in myths where he is the chief official of God among men. The spider was thought to be the one who was commanded to spin a delicate thread that reached up to God in the sky, so people would have a path to heaven.

Wijnand Stomp is a modern day storyteller who, over the years, has developed a style of his own. His ability to be clearly telling a story with many characters is awesome to listen to, as he is a wonderful mimic, with a voice that is conspiratorial and mysterious. Growing up in Curaçao and Suriname, Stomp heard the stories that were originally passed down from Africa and upon investigating their origins he perfected his storytelling ability by incorporating that well known character, the spider Anansi, into his own character. Turning the African expression, “It takes a village to raise a child,” into, “It takes a story to raise a child,” he set about starting an educational programme that aims at stimulating storytelling and reading. Anansi the Spider creates a never-ending tale, like the unlimited supply of the spider’s thread.

WIJNAND’S WORKSHOPS cover all aspects of becoming a great storyteller by acting out many different characters in one story and then being able to make contact with the audience and get a strong communication between the audience and the storyteller. It is not uncommon to hear someone in the audience call out to the storyteller, making a remark to, not the actual person, but to the character being played. Trying to get audience participation, especially children, whereby the audience starts to participate in the story and start telling their version of the story and then moving along by incorporating these interruptions into the story is a remarkable feat of a good storyteller and at Wijnand’s workshops you can learn to do just that.

“The BIG secret,” says Wijnand “is to become one with the characters in the story you are telling.” As a storyteller you don’t need any props, masks or costumes. You just need your voice, positioning yourself in the right place to depict this character, using body language and believing in this character. In one story you could switch characters two or three times, but you also could switch characters five or six or more times, all depends on the story.

LEARNING TO be a great story teller is not only fun, but it could benefit many in their careers. A well-developed and presented story can cut across age barriers and will hold the interest and reach its listeners. The workshops are great for teachers, but also excellent as teambuilding for businesses, and great for taxi drivers, public speakers, tour guides, day charter yacht crew and, of course, mothers, uncles or anyone who has to deal with people in his/her daily life, as it encourages better communication skills. Stories will be remembered long after other orations.

These workshops also teach how to read a written story with more spark; how to read, yet let go of the book; how to stay in touch with the present day and relate to the experiences of children. Reading stories to children using these storytelling techniques may actually inspire children to pick up a book themselves and read.


 

Boekingen
Telefoon nr
Emailadres
Website
PUURee Management & Organisatie
0031 (0)20 - 667 32 00
info@puuree.com
www.puuree.com
Wijnand Stomp
wijnand@wijnandstomp.nl